Hirdetés

fenekezohorgasz.lap.hu / A fenekező horgászat - ismertető, kellékek, szerelékek

A fenekező horgászat - ismertető, kellékek, szerelékek

Fenekezéssel olyan békés halaknak kínáljuk fel a táplálékot, amelyek a fenék iszapot túrva hörpölik fel az abban élő rovarálcákat, a vízfenékről szedegetik össze a rovarokat, csigákat, vándorkagylókat.

A fenekező készség igen egyszerű, fontos alkatrésze a súly, amely sokféle alakú, fajtájú, nagyságú lehet. Szerelhetjük egy, kettő vagy három horoggal, bár a többhorgos szereléknek megvan a maga hátránya (elakadásveszély). Érdemes a fenekező szereléket már otthon összeállítani, külön-külön szereléktartó létrán szállítani, így egyszerűbb hozzáfogni a horgászathoz.

Egy ilyen cikk 20 évvel ezelőtt meg sem íródhatott volna. Vagy ha mégis, hát igen rövidre sikeredik, hiszen akkoriban nem túl sokféle önetetővel találkozhattunk a horgászboltok polcain. Ma már azonban – köszönhetően elsősorban a feederbotos horgászatnak – egy kezdő csak kapkodhatja a fejét a számtalan változat között. Talán nem lesz haszontalan, ha beszélgetünk kicsit az etetőkosarakról…

A fenekező készséggel olcsón, egyszerűen és kényelmesen horgászhatunk. Békés, vagy ragadozó halakra egyaránt gyakran alkalmazott módszer, persze apróbb változtatásokkal.

Hogyan is horgásztunk eddig ragadozóra? Mármint kapásjelzésileg.Van ugye a hosszú „henkre” engedett karika, kutyanyelv, mindenféle ejthető-emelhető eszköz. Mindnek ugyan az a problémája akármerről közelítünk a probléma felé.

A PVA kis túlzással a horgászat bölcsek köve. Sok más kémiai okossággal együtt ez Japán szigetvilágából ered, ahol a múlt század húszas éveiben kezdték alkalmazni, tökéletesíteni. Az oldalon PVA-ról szóló cikksorozat található.

A finomszerelékes és bojlis technikák, a pergetés eszközei, módozatai töltik meg túlnyomórészt a lapokat. Ha azonban a vízpartokon nézünk körül, azt láthatjuk, hogy sporttársaink túlnyomó többsége ma is a hagyományos fenekező felszerelésekkel űzi a halakat. Kézenfekvőnek tűnik, ha szemügyre veszik, mit csinálnak és mivel a bojlisok.

Hozzávaló eszközök: 1 db nagyobb méretű gubancgátlós etető kosár (természetesen megtömve a bot dobósúly tartományán belül legyen), 1 db gumigyöngy, 1 db kisebb hármas T forgó, 2 db kisebb horog (fonott előke zsinórra kötve, az előke hossza 5 cm körül legyen)

Jó szolgálatot tesz, ha akadóban horgászunk.

Felfűzöm a gubancgátlós etetőkosarat a főzsinorra (ha ilyenem nincs, akkor a sima kosarat), majd fűzök egy gumigyöngyöt és felkötök egy forgókarabínert a zsinór végére egy sima hurokkal, vagy clinch csomóval. A forgókapocs másik végébe kötök egy előkét 10-20 cm sima hurokkal, vagy a clinch csomóval szintén. ... folytatás a cikkben

Egy újabb módszert írok most le a fenekezést kedvelő horgásztársaimnak. Ezt a módszert még élesben nem próbáltam ki ugyan, de szerintem lehet esély vele. A képen nem látszik, de a főzsinór 22-es monofil lesz, az előke pedig 18-20-as szintén monofil. A kosár és horog méretet válassza meg mindenki saját magának kedve szerint.

Sajnos az agyonhorgászott, ún. „bojlis” vizeken magam is többször látok sérült szájú kapitális pontyokat. Néhány esetben szinte teljesen le van szakadva, vagy el van deformálódva az állat szája. Ez egy jóérzésû és sportszerû horgásznak elfogadhatatlan. Ennek kivédése érdekében javaslom az alábbi szerelék használatát. .. Döme Gábor írása

Kedves Olvasó túl nagy dolgot ne várjon tőlem. Kezdőknek szeretnék segítséget nyújtani, az első bizonytalan lépések leküzdésében. Rutinos kollégáknak biztos nem fogok tudni újdonságot mutatni, sőt néhányan talán meg is mosolyogják egyszerű szerelékeimet. Esetleg rávilágítanak azok apróbb hibáira, amit előre is köszönök.

A távdobásnak komoly fizikai háttere van, több feltétel együttes teljesülése szükséges egy nagy dobáshoz, és higgyék el, a cikk végére el fogják fogadni, hogy az a látszólagos matematikai képtelenség, hogy a 125 nagyjából egyenlő 162-vel, nem is olyan nagy nonszensz...

Két éve érkezett meg a Magyar piacra a z angolok által kifejlesztett Spomb. Ennek a terméknek a használatát mutatja be ez a kis írás. Szentannapusztára látogattunk el, ahol lehetőség nyílt akár nagy dobások kivitelezésére is. Ennek a kis eszköznek köszönhetően sikerült a matracra fektetnünk egy gyönyörű 8 kiló feletti tő pontyot ezen a csodálatos tavaszi napon.

Az etetett helyre való dobás a sikeres horgászat alfája és omegája. A pontyhorgászat esetében pedig pláne. Ha megtaláltuk a halak egyik kedvenc tartózkodási helyét és elkezdjük etetni, akkor nagyon fontos, hogy mindig pontosan ugyanarra a helyre dobjuk a szerelékünket. Ha ezt a helyet titokban akarjuk tartani, akkor nem karózhatjuk ki. Megoldás: vagy fejben tartjuk (ami igen nehéz), vagy egy fifikás módszerhez folyamodunk.

Az oldal segitséget nyújt horgászok és leendő horgász számára

A műlegyezés (legyező horgászat) iránt érdeklődők linktára.

A lapon bemutatásra kerül minden eszköz és felszerelés, amire a lékhorgászathoz szükség lehet. Az igazán fanatikus horgászok a mínuszok beköszöntével is találnak módot arra, hogy horgászható vizet találjanak. Ma már számos lehetőség nyílik arra, hogy talá

Pergető horgászattal kapcsolatos linkek gyűjteménye

Az úszós horgászat lényege, hogy egy a víz felszínén fennmaradó kapásjelző (maga az úszó) segítségével, a csalit elragadó halak kapását észleljük, miközben a csali a víz bármely rétegeiben tartózkodhat. A lapon az úszózással kapcsolatos információkat gyűjtöttem össze.

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: A fenekező horgászat - ismertető, kellékek, szerelékek
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés